Veel gestelde vragen

De afgelopen maanden hebben wij met veel mensen gesproken over het idee. Bepaalde vragen werden vaak gesteld. Op die vragen gaan wij hier apart in.

 1. Wat gebeurt er met mijn rechten?
  Omdat u tijdelijk niet al uw fosfaatrechten en ‘stikstofruimte’ gebruikt, en ook niet de vergunde stalcapaciteit is de vraag: raak ik die kwijt? Dat hebben we door juridische specialisten laten uitzoeken. Het antwoord: dat gaat niet gebeuren en is goed af te grendelen. Als u daar echt alles van wilt weten kunt u in geval van deelname aan Zon voor Vee kennisnemen van de juridische adviezen van Hekkelman.
 2. Zet ik mijn bedrijf op slot?
  Nee. Integendeel. U brengt tijdelijk het aantal stuks melkvee terug (maximaal 30) en krijgt er een permanente nieuwe inkomstenstroom voor terug van tenminste 30.000 euro per jaar. Maar: als u na 5 jaar kunt aantonen dat u door allerlei maatregelen een reductie heeft gerealiseerd die ten minste gelijk staat aan de stikstofuitstoot van 30 koeien, kunt u weer groeien.
 3. Blijft de grond onder de zonneweide agrarisch?
  Ja.
 4. Kan ik het in samenwerking met andere veehouder en/of akkerbouwer doen?
  Ja.
 5. Moet het bij het bouwblok en/of de huiskavel?
  Dat is maatwerk en wordt per geval beoordeeld. In overleg met het gemeentebestuur wordt bepaald wat de beste plek is.
 6. Moet ik zelf ook investeren?
  Dat hoeft niet. Met de bouw van een zonneweide van 5 hectare is totaal zo’n 3,5 miljoen euro gemoeid. Als u de grond verhuurt voor 25 jaar neemt de ontwikkelaar/energieproducent de investeringskosten op zich.
 7. Kan het ook in combinatie met panelen op het dak?
  Ja, dat kan.
 8. Wat levert het me op in de portemonnee en hoe zeker is dat?
  Het levert inclusief een vergoeding voor beheer en toezicht tenminste 6.000 euro per hectare per jaar op. Voor 25 jaar gegarandeerd en geïndexeerd.
 9. Zijn mijn gemeente en provincie al akkoord met dit programma?
  Nee. Natuurlijk is er wel nagegaan of er interesse voor is. Dat is het geval. Zon voor Vee zullen ze als welkome aanvulling zien. Wij kunnen er, samen met u, voor zorgen dat provincies en gemeenten dit gaan oppakken. Het kost geen extra overheidsgeld.
 10. Hoe krijg ik het voor elkaar dat mijn gemeente en provincie mij toestemming geven?
  Neem via de website contact met ons op en we gaan voor u aan de slag.

Bent u geïnteresseerd?

Geef u op